Zeekaak, de enige echte

Op verzoek het enige echte ouderwetse recept van Zeekaak. Wordt ook wel Scheepsbeschuit genoemd.

Zeekaak
Zeekaak, de enige echte
Recept Afdrukken
Zeekaak
Zeekaak, de enige echte
Recept Afdrukken
Ingrediënten
Porties:
Instructies
  1. Verwarm een oven voor op 190 graden.
  2. Zorgvuldig mixen van de bloem en het zout.
  3. Water toevoegen tot het deeg gaat plakken.
  4. Kneed een zeer dik deeg.
  5. Rol het deeg uit tot 1 cm dikte.
  6. Steek er rondjes uit en prik er met een vork wat gaatjes in.
  7. Omdraaien en aan de andere kant hetzelfde doen.
  8. Leg ze op een (niet ingevette) bakplaat en bak ze ongeveer een half uur tot ze lichtbruin zijn.
Notities

Ze zijn nog broos als ze vers zijn, maar keihard als ze uitgehard zijn.
In vroeger tijden was dit het middel voor scheepslui om te overleven.

Het 'eet smakelijk' laat ik hier maar even achterwege.

7 Reacties op “Zeekaak, de enige echte

  1. zeekaak doet me aan mijn jeugd herinneren als mijn vader van de reis thuis kwam (haringvisserij) bracht hij ook zeekaak mee daar kon iemand een gat mee. in zijn hoofd slaan
    de enige oplossing mijn moeder kookte er pap van.

  2. Heb ook zoveel kaak gegeten, mijn oma deed de zeekaak in brokken en dan in de thee,dan werden ze zacht dan zaten we te smullen.

  3. Mijn moeder van 92 is een geboren Scheveningse maar woont nu in het Brabantse. Ze haalden ze in Scheveningen ooit bij Bulk op Eiland Vloek. Ze heeft het wel eens over de zeekaak. Hier kan je die natuurlijk niet krijgen. Zal haar eens verrassen met mijn eigen baksel een dezer dagen. Ben benieuwd. Als we bij opoe kwamen was het altijd de eerste vraag: “Opoe, heeft u nog zeekaak?” Ma, hoop dat het lukt. Ze komen er aan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
1 + 16 =