Schorseneren (keukenmeidenverdriet of armeluisasperges) met Bechamelsaus. Schorseneren, één van de vergeten groenten, maar o zo lekker.
Ingrediënten
Voor het koken van de schorseneren
- 1,5 kg schorseneren
- 0,5 theelepel zout
- 1 scheutje citroensap of azijn
Porties: personen
Instructies
Voor de schorseneren
- Met een borsteltje de schorseneren schoon schrobben. Schorseneren schoonmaken gaat het beste met keukenhandschoenen aan.
- Daarna schillen met een dunschiller.
- Snijd de kontjes van de schorseneren en snijd in stukjes.
- Doe de stukjes direct in water met citroensap of azijn (ze verkleuren snel).
- Voeg het zout toe en kook ze 10 tot 15 minuten.
Bechamelsaus
- Smelt de boter en voeg de bloem toe.
- Goed roeren en deze 'roux' op laag vuur in enkele minuten gaar laten worden (niet bruin).
- Af en toe de roux even omroeren.
- Giet dan, beetje voor beetje de melk erbij, steeds doorroeren met een garde totdat de saus op de gewenste dikte is.
- Zorg dat de melk en de roux geheel gemengd alvorens meer melk toe te voegen.
- Kruid het af met zout, peper en nootmuskaat en giet de saus over de schorseneren.
Notities
Heerlijk bij een stukje vlees of vis en een gekookt aardappeltje.
Eet smakelijk.
Variatie:
Strooi een handje geraspte kaas door de saus en je hebt een heerlijke kaassaus.
Bechamelsaus is overigens de basis voor vele sauzen en ook goed te gebruiken in de lasagne.