Paling roken in een tafelmodel rookoven
Porties
4personen
Porties
4personen
Ingrediënten
Instructies
  1. Breng in een pan 1 liter water aan de kook.
  2. Voeg het zeezout en de basterdsuiker toe en blijf roeren tot dat is opgelost.
  3. Doe de kruidnagels er bij en haal de pan van het vuur.
  4. Laten afkoelen tot kamertemperatuur en de ui, knoflook en citroensap toevoegen.
  5. Leg de paling in dit pekelbadje en zorg dat ze helemaal bedekt worden door het vocht door er bijvoorbeeld een bord op te leggen.
  6. Laat ze er ongeveer een uur in het badje liggen. (uiteraard minder lang als je het minder zout wil hebben)
  7. Haal de paling uit het pekelbadje en spoel even kort af onder de kraan.
  8. Droog de paling zorgvuldig van binnen en van buiten met wat keukenpapier of een schone theedoek.
  9. Leg de paling nog even een kwartiertje op een stuk keukenpapier met de buik naar beneden.
  10. Leg een stukje aluminiumfolie op de bodem van de rookoven en strooi daarop de rookmot of rookmeel.
  11. Zet de rookoven op het vuur of steek de spiritusbranders aan.
  12. Plaats het (licht ingevette) rooster in de oven en leg de paling (eventueel op een stuk bakpapier om lekken te voorkomen) met de buik omlaag in de rookoven.
  13. Begin op hoog vuur tot er rook begint te ontstaan, zodra dat het geval mag het deksel erop.
  14. Gelijk de warmtebron laag draaien, anders gaat het veel te snel.
  15. Afhankelijk van de dikte van de paling is hij na 20 à 30 minuten klaar.
  16. Haal de oven van het vuur en laat de paling wat afkoelen met het deksel er nog op.
  17. Daarna is het echt smullen geblazen.
Notities

Eet smakelijk!

Er zijn natuurlijk oneindig veel manieren en mogelijkheden om vis te roken / stomen.
Ook zijn er natuurlijk talrijke vissoorten die je allemaal op een andere manier kan bereiden.
Wil je iets weten, raad, advies of heb je zelf tips?
Laat maar weten, ben altijd bereid te helpen en sta ook open voor tips!