Makreelmootjes in het Zuur

Een van mijn favoriete recepten: Makreelmootjes in het Zuur, zoals ik ze al jaren maak.

Makreelmootjes in het zuur
Makreelmootjes in het Zuur
Recept Afdrukken
Porties
4 personen
Porties
4 personen
Makreelmootjes in het zuur
Makreelmootjes in het Zuur
Recept Afdrukken
Porties
4 personen
Porties
4 personen
Ingrediënten
Inmaakkruiden naar smaak zoals:
Porties: personen
Instructies
Bereiding inmaakazijn
  1. Maak de vis schoon en snijd hem in moten (de graten mogen blijven zitten, die zijn later makkelijk te verwijderen).
  2. Zet de pan met water en azijn op het vuur en voeg de suiker en de inmaakkruiden toe.
  3. Breng het aan de kook en laat 10 minuutjes zachtjes pruttelen.
  4. Laatste minuutje de uiringen erbij om ze iets zachter te maken.
  5. Even afproeven of er nog iets aan suiker, kruiden of azijn bij moet.
Bereiding van de makreelmootjes
  1. Zout de mootjes makreel en bestrooi met bloem.
  2. Bak ze ongeveer 5 minuten in een laagje zonnebloemolie of 3 minuten in de frituurpan.
  3. Laat de mootjes een mooi bruin kleurtje krijgen maar bak ze niet te gaar, de mootjes garen nog na in de kruidenazijn.
  4. Laat ze even uitlekken en doe ze in een pot, schaal of bak en bedek met de kruidenazijn met de kruiden en de uiringen.
Fermenteren
  1. Dan komt het lastigste, een aantal dagen laten staan om te fermenteren en op smaak te komen. Daarna is het smullen, zomaar tussendoor of op een bruin ommekantje.
Notities

De verhouding water / azijn kan je zelf naar smaak aanpassen in het geval je van wat zuurder of van wat minder zuur houdt.

Eet smakelijk.

Een reactie op “Makreelmootjes in het Zuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Solve : *
3 × 17 =